Vivae

Vivae

Hogyan motiváld magad hatékonyan?

Miként meríthetsz erőt Holle Anyó meséjéből?

2020. február 12. - Neducza Judit

joerzes_2.jpg

 

Sokkal könnyebb a cél elérése, ha nem vagy egyedül. Ösztönzőleg hathat egy barát, egy személyi edző. Erről egy előző cikkemben írtam már.  De mi van, ha egyedül maradsz? Megharagszol a partneredre, az edződre, mert cserbenhagyott? A célod feladása is megkörnyékezett? Én is voltam hasonló helyzetben. Volt, hogy az ágyból sem keltem fel, könyvet se vettem a kezembe. Egy idő után, már az agyam se működött. Zombi állapot. Off. Csukva a szemed, mélyen alszol, talán álmodsz is.

Egy ház udvarán vagy, rokkán dolgozol. Orsód bele esik a kútba. Jön a mostohád, vörösödő fejjel, kidagadt erekkel a nyakán, ordítva közli veled, hogy azonnal menj le a kútba, és hozd fel az orsót! Te alázatosan követed az utasítását, és elindulsz a keresésre. Találkozol az úton egy almafával. Könyörög, hogy segíts neki, mert már roskadoznak az ágai az érett, lédús, pirosan ragyogó gyümölcsöktől. Kérdés nélkül szüretelsz, hiszen az almák gyönyörűek, szépen süt a nap, langyos szél fújdogál. Szeretet vesz körül, megelégedés, hiszen tudtál segíteni valakinek. Ugrándozva haladsz tovább, ahol megint hangokat hallasz. „Kérlek, vegyél ki bennünket, mert már megsültünk!” Látod, hogy a kemencéből szólnak hozzád. Kiveszed az illatos kenyeret, és azonnal, egy nagyon kedves anyóka házában találod magad, a párnát paskolod, amiből hópihék szállnak a földre.  Honvágyad lesz, és a kapun áthaladva ismét a házad udvarán állsz, talpig aranyruhában.

Felébredsz, jó érzés tölt el, mert tudod, hogy ez Te vagy. Amit tettél, azt örömmel tetted, próbát álltál ki, segítettél másoknak elvárások nélkül. Célt tűztél ki, ezt szeretnéd mindennap. Később munkahelyedre indulsz, egyre erőteljesebben tör fel belőled a gyomorgörcs, utolér a szomorúság. Látod magad előtt a hegyet, amit aznap biztosan meg fogsz mászni. Egy pillanat alatt az aranyruhás lányból, sherpává változol. A nap sem süt, „gályázni” indulsz. Sötét viharfelhők gyűlnek a fejed felett. Cipeled a nehéz súlyokat, rutinból tolod a napod, nem gondolkozol, érzelemmentes vagy. Hazaindulsz. Otthon a család, mosolygós arcú gyerekek várják a vacsorát, jó kedvűek. Játszanak, játékosak. Te nem tudsz azonosulni velük, egyre feszültebb vagy. A reggeli álmod, szertefoszlott. Már életed sincs. Hiszen áldozatnak érzed magad.

Hahó!

Most én szólok a „kemencéből” hozzád. Ébredéskor azt ígérted magadnak, megtartod az örömöd. Hol a játék, a napjaidból? Ne engedd, hogy mások a hangulatukkal befolyásoljanak Téged! Vedd vissza az aranyruhád! Keress olyan társaságot, ahol „ez így van jól” érzését gyakorolhatod minden helyzetben! Itt a kitűzött cél örömét, mindennap meg tudod tartani. Ez a leghatékonyabb motiváció, ahol Te döntöd el, hogyan érzed magad! 

Mit jelképez a két egymásnak ellentétes világ?

A legegyszerűbben megfogalmazva, Téged! Ezt te kreálod, te hozod létre. Az egyik a valóságot, a másik a valótlant szimbolizálja. Az is jó, ha a hamisat választod, mert mindig szükségünk van ellenállásra, ami szintén egy hatékony motiváló erő. Mindig azt az érzést keresd, amit célba érkezéskor érezni szeretnél, és az ahhoz vezető úton is. Nem tud más motiválni csak az érzéseid. Ezekből tudod meg, mit nem akarsz, és tudod megfogalmazni, mit akarsz. Igen, nyugodtan kérd ki barátok, más emberek véleményét. De ők segítenek majd, amikor otthon a hűtő előtt állsz, és azt gondolod, kinyitom… jaj, nem, nem nyitom ki! Kinyitod, de megint visszacsukod. Mit érzel?

A pillanatnyi érzésed dönt. Nem azt mondom, hogy ne kérj tanácsot, ne hallgasd meg az ötleteket, hanem azt mondom, mérlegelj! Így tudsz változni. Tanulni. Erősödni. Magad miatt fogyj le, mindig az a leghatékonyabb, ha magad brusztolod ki. Ha ezt begyakorlod, ez ad egy életre szóló receptet, egészséget. Ez már a tiéd

Hazaérkezel. Tudsz a családoddal örömmel együtt játszani. Ne sherpáskodj, hagyd ezt azoknak, akik csak most indulnak! Te már az úton vagy. Legyen úgy jó, ahogy van. Az sohasem véletlen. Menj, motiváld magad az örömmel, a jó érzéssel, amit a célba érkezéskor szeretnél érezni! Ne hagyd magad letéríteni az útról! Ne a hegyet lásd, hanem az aranyruhát! Amikor aranyruhában vagy, akkor feladatot végzel, amikor sherpa vagy, akkor pedig akadályokat görgetsz magad előtt. Keményen haladsz felfelé a hegyen, verejtékezel. Ugyan oda jutsz, csak az érzések, amíg az úton haladsz, na, az a nem mindegy.

Mindig legyen célod, de gondold végig, hogy milyen áron? „Mert a világ annyi, amennyit beletöltesz.” (Dreher szlogen). Egészségedre!

jneducza@gmail.com

+36 30 240 6488

 

süti beállítások módosítása