Vivae

Vivae

Így hagyd magad mögött a negatív spirált, és legyél elégedett 40 éves kor felett is!

Dönts! Ismerd fel! Változtass!

2020. március 04. - Neducza Judit

ut_2.jpg 

„A legnagyobb baj a kétségbeeséssel az, hogy önbeteljesítő.”

Norman Cousins

Teljesen egyet értek ezzel a kijelentéssel. Te is észrevetted, vannak olyan napok, amikor egy negatív érzést, egy még rosszabb helyzet követ, ami talán még mélyebbre visz. Egyre szomorúbbá, egyre zaklatottabbá válsz. Felismered? Ezt Te csináltad.

Egy lány, nagyon duci volt. Szeretett volna lefogyni. Nem sikerült. Minden fogyókúrát kipróbált, súlya nem változott. Bele is törődött. Szürkén élte hétköznapjait, lemondóan, amikor úgy döntött, Őt nagyon zavarja szájának alakja. Elment, és megcsináltatta. Iszonyatosan tetszett neki a műtéti eredmény. Élte tovább vidámabb életét, amikor arra lett figyelmes, hogy 10 kilót fogyott. Semmin nem változtatott, csak egyetlen testrészén, ami miatt, másként gondolt önmagára. Az új külső, más belsőt eredményezett. Új nézőpont. Belátta, az elfogadás az, ami, megoldást hozott. Ezt Ő csinálta.

Te is olvashattad, „azt kapod, amit vársz”! Régebben számomra ez a mondat, súrolta a közhely fogalmát. Mindenkitől ezt hallottam, talán, ahogyan a Lány is. Történetekbe keveredtem. Teltek az évek, szokásaim maradtak. Egyre nagyobb nyomást éreztem. Zaklatottá, dühösé váltam.

Lehet, hogy igazuk van?

Amikor az ember betölti a 40 évet, a sokat emlegetett kapuzárási pániktól tartva, a „hanyatlás” előtt, még egyszer elkezd 20 évesen viselkedni. Szerintem, mindenki tudja, mit értek ez alatt. De az, amikor már magadon veszed észre ennek jeleit, nem is olyan vicces, viszont, annál bosszantóbb. Fel se tűnik, és azonnal, benne vagy a spirálban. Mások kibeszélnek, jobb esetben a barátok leülnek veled, és elbeszélgettek. Velem is így történt. Mondták, hogy a sport sokat segít. Viccelsz? Nálam már csak a válogatott versenyzők edzenek többet. Olyan szépen végig tudtam sírni futás közben a 40 km-t, hogy még az endorfin is elfelejtette, hogyan működik. Minden helyzetben tudtam magam sajnálni. Most már tudom, én csináltam.

Van, akinek sikerül már fiatalon, élményekben gazdagon élni életét, van, aki inkább a biztonságra törekedve, megmarad a jól bevált szokásoknál. Nem akar kizökkenni a mindennapok kényelméből. Ki nevet majd a végén? Ki fogja majd mondani, „jó mulatság, férfimunka volt”! Egyet megtanultam az utóbbi 10 évemben, ha az „életnek” terve van Velem, biztosan jelez.

Készen állsz-e, észre veszed-e, akarsz-e indulni?

Kézilabdázóként ösztönös mozdulattá vált az alaphelyzet. Ez egy olyan éber állapot, amelyből egy pillanat alatt irányt tud váltani a sportoló. Figyel, dönt, és a labda a hálóban. Ha nem vagy elég gyors (éber), akkor az ellenfél, már át is vette az irányítást. Itt most ne szaladj messzire, ne is gondolj a szomszédodra, mert legtöbbször Te vagy saját magad ellensége. Hagyd a kétségbeesésedet, és egyél inkább fánkot. Úgyis érezni fogod a hatást.

1)Ahogy olvasod a gondolataimat, most is reagálsz. Mit érzel? Véleményezel? Ítélkezel? Mit vált ki belőled? Tetszik? Tovább olvasod, vagy átnyargalsz egy másik oldalra? Igen, ez megint a Te döntésed. Vedd észre magad a pillanatban!

2)A cikk tanulmányozása közben, talán el is felejtetted, hogy problémás napod volt. A téma esetleg ösztönöz, talán változtatásra késztet. Fontos, nincs olyan mozdulat, amit ne követne érzelem, csak lehet, hogy erre még sosem gondoltál. Fogalmazd meg! Például, félsz, magabiztos vagy. Ragaszkodsz dolgokhoz. Mindig van a helyzetnek egy jellemző tulajdonsága.

3)Reggel elhatározod, ma minden úgy lesz jó, ahogy történik. Jókedvűen érkezel a munkahelyedre, most még a buszon se zavar az ásítozó tömeg. Trillázva lépsz be az irodádba. Leülsz, megnyitod a mailboxod!  150 üzenet. Még mindig nyugodt vagy, hiszen mindennap ez a látvány fogad. Hozzászoktál. Melléd ül a kollégád. Tüsszent egy nagyot, zsebkendőjét persze nem veszi elő. Így a napindító ígéreted eszedbe se jut, csak a coronavírus. Mit teszel? (Vedd észre a reakciód!)

4)Megijedsz, elhatalmasodik rajtad a pánik, vagy azt tudod mondani magadnak, rendben, nincs probléma, csak az allergiája. Mindig Te döntöd el, milyen érzelmi töltetet adsz a történetednek. Változtass, még ott, mindjárt!

5)Mindennap van, és lesz is lehetőséged az éber állapot megértésére. Újabb, és újabb kihívások várnak majd Rád. Beláttam, tényleg én vagyok a sorsom irányítója. Meghatároztam mit eszem, mivel foglalkozom, hogyan érzem magam igaznak. Észre fogod venni, a kétségbeesés tényleg önbeteljesítő. De Te vagy az, aki ezen alakítani tudsz. Természetesen csak akkor, ha mered a megszokott sémákat elhagyni. Most Te jössz! Gyakorold! Ez egy következetes, kitartó folyamat, amivel meg tudod fordítani az életed. Döntéseid következményeit éled át, és ez az, ami formál bennünket is.

Ugyanarról a célról beszélek minden cikkemben, hogy sikerüljön Mindenkinek megtalálnia önmagát a Világban. Másként írom, más utat ajánlok. Ha tetszett a téma, esetleg kíváncsi vagy melyik másik úton találkozol a „ki vagyok valójában” élménnyel, akkor olvass bele előző posztjaimba is.

Az edzést bárki meg tudja neked tartani, azonban a lelkeddel és a testeddel egyszerre kevesen foglalkoznak. Amennyiben úgy érzed, hogy 40 felett is szeretnél teljes életet élni és kihozni magadból a maximumot, úgy bátran keress meg.

jneducza@gmail.com

+36-30-240-6488

 

süti beállítások módosítása