Vivae

Vivae

Mentálisan a 4 fal között

De még meddig? Vagy így maradunk?

2020. június 06. - Neducza Judit

fal_6.jpg 

Kétségkívül enyhült a helyzet, de továbbra is a bizonytalanság uralkodik.

Érzem, ez nem az a pillanat, ahol az influenza szezonális. Emlékszem, 15 évvel ezelőtt, a 40 fős osztályokban 4-10 tanuló ült. Összevontunk osztályokat, hogy tudjunk tanítani. Sajnos, most nem ez van! Ezt a néhány hónapig tartó állapotot, nem tudjuk orvosolni pirulákkal, helyettesítő tanárokkal. Itt most magunkra maradtunk. Eddig nagyon úgy néz ki, az van, oldd meg egyedül!

Pedig a szlogen, „együtt sikerül”.

Bekapcsolom a televíziót, és máris eluralkodik rajtam a pánik. Semmi jó hír. Ki is kapcsolom. Hiába ülhetek be most már az étterembe, még mindig úgy érzem a puskaporos hordó tetején ülök. Na, ez ilyen formában, most ijesztően hangzik. Kapkodsz, döntéseket hozol. Velem is így történt az elején. A kialakult helyzet térdre kényszerített, de, van egy jó hírem, mindezt azért, hogy a későbbiekben, tudjak alkalmazkodni egy új helyzethez. 

Más lett, mást kér a Világ. Talán oda a valóságod, a szabadságod. Nem! Mondom, nem! Beláttam, hozzám is elérkezett a „találj ki új megoldást” gondolata. Újra, ismét. Nem lesz már az, ami volt. Ne bízz abban, hogy életedben a sinus görbe folytonossága egyszer majd megszakad! Ha ebben hiszel, biztos lehetsz benne, nem fogsz fejlődni.

1)A változás ideje van. Először kis dolgokkal indítottam. Úgy döntöttem, kihasználom a lehetőséget. Otthon a 4 fal között, ha már így adódott, belekezdtem egy kisebb fogyókúrába. Rájöttem két legyet üthetek egy csapásra. Kevesebbet eszem, csökken a kiadásom. Így tartalékhoz is jutok. Zabkása, rizs, hús, zöldségek. Nincs nasi. Tarts egy próbát! Keress lehetőséget megszorításokra! Sohasem késő elkezdeni. Ez segít majd az újrakezdésben, később ezzel fogsz nagyot nőni.

2) Azonban, csak a költségek csökkentése nem lesz elég. Szükséges kitalálnod, merre tovább? Most kell elkezdeni igényesen dolgozni. Lehet, hogy még mindig nem döntöttél. Ha eddig még nem foglalkoztál vele, most van időd, találd ki „ki vagy valójában”! Amiről már korábban is írtam. Ott is találsz ötleteket, bontakoztasd ki a személyiséged.

Biztos vagyok benne, már átrendezted a lakásodat. Elvégezted a nagytakarítást is. Lenyírtad a füvet. Azóta már sokszor. Ültettél virágokat. Igen, ezekre mind szükség van. De, mit gondolsz, mindez elég lesz majd az induláshoz? 

3)Nehéz ezekben az időkben cselekedni, viszont tudom, kis energia befektetéssel nagy dolgokat tudsz véghezvinni. Olyan napok vannak, talán most már állíthatom, voltak, amikor magaddal tudsz, foglalkozni. Nyerd vissza önmagad, legyél tudatos. Kis lépésekben. Ha bizonytalan vagy, esetleg még mindig aggodalom vesz körül, akkor csinálj naponta 100 db guggolást, esetleg 20-30 fekvőtámaszt, vagy egy „Endorfinpercek” tornát velem. Kitisztul a fejed, elengedésbe kerülsz, és hopp, már jön is az ötlet, az újabb jel, amin tovább haladhatsz.

Profilt szeretnél váltani? Ebben az esetben, vedd számításba, milyen végzettségeid vannak? Mit tanultál régen? Ezekből például, most on-line létrehozhatsz csoportot. Jó kézügyességgel rendelkezel? Készíts termékeket, ami eladható, amire, most nagy szükség van. Te ismered önmagad, képességeidet. Még ma sem késő. Azt gondolom, ezek olyan döntések, amelyek hosszútávú befektetést eredményeznek majd.

Rengeteg lehetőséged van.                          

4)Van munkád, vállalkozásod. Hogyan tartsd életben? Legyél rugalmas. Például, készíthet valaki neked termékeket, amit akár, ajándékként a partnereidnek tudsz adni. Dolgozzatok össze! Gyárthatsz tartalmakat a már meglévő weboldaladhoz. Én is ezt teszem. Esetleg akciózz!  Árulj olyat, ami biztonságot ad az embereknek, hiszen Mindenki veszélyben érzi magát. Készíts adatbázist! Dolgozz ki partnermegtartó kapcsolatokat! Mindenkinek szüksége van összefogásra. Talán csökkenni fog partnereid száma is, de a márkahűséget, jutalmazhatod magasabb minőségű munkával. Biztosan jól esik nekik, ha érzik személyük fontosságát.

5)Ne adj esélyt a vírusnak! Erősítsd továbbra is az immunrendszered. Most van ismét erre igazán szükség, hiszen hamarosan kijöhetünk a "kuckóból", mert megszűnik a korlátozás. A vitaminok szedése mellett, mentálisan is tartsd magad fitten. Ne add fel! Találj ki értékes, érdekes dolgot, most itt az alkalom. Tanulj! Sok ingyenes oktatást találhatsz. Olvass könyveket! Főleg olyat, ami épít, ami pozitív, ami megváltoztatja gondolataidat a pánikról. Ami sajnos még mindig van, és érezhető.

Szerencsés helyzetben vagyok, mert olyan szakmám van, hogy online is tudok, dolgozni. Tanárként most sokat  segítek.

Nem a vírus a gond, hanem az, hogy minden áll a világban, és nem lehet tudni, merre fordul tovább, meddig tart? Hova tart? Most készülj fel, hogy amikor lehet, azonnal tudj indulni! Mindig legyél éber állapotban. Most van egy kis időd. Még egy kicsi. 

süti beállítások módosítása