Vivae

Vivae

Legyél saját magad edzője!

Bombabiztos tippek, hogy idén nyáron ne szomorkodj a napernyő alatt...

2020. január 22. - Neducza Judit

Azt mondod trendi, én azt mondom, edzünk, változzunk együtt! Legyél Te, saját magad edzője!

0b0a5660_kicsi_masolata.jpg

Mit jelent mindez?

Segítek a fitnesz gépek világában eligazodni, lesz aerobik óra, gyakorlatok végzése eszközök segítségével (trx, gumikötél, kézi súlyzók, step pad), és a sajáttestsúlyos gyakorlatok zsírégető hatásának fontosságáról is beszélünk. Vázlatot adok, hogy megtervezhesd edzéseidet, célod elérése érdekében. Beszélünk táplálkozásról, ami 75%-ban határozza meg a kívánt testalkatod elérését. Egy mini edzőtábor, ahol folyamatos gyakorlatok egymás utániságával állóképességedet is erősíteni tudod. Egy hely, egy „műhely” ahol felkészítelek, ahol begyakoroljuk együtt, közösen napod sportos óráit.

Azért írtam, hogy „műhely”, mert a workshop jelentése műhelymunka. Eredeti jelentése műhely, mai szóhasználattal élve, egy adott szakterület iránt érdeklődő emberek csoportjának találkozója. Célja, hogy valami újat hozzanak létre, közös munkával a megadott témában. Egyfajta interaktív képzés. Nem előadás. Egyik legnagyobb előnye, hogy a részt vevők ilyenkor csak és kizárólag az adott problémára fókuszálnak.

 

Vagyis, „hogyan legyél önmagad edzője”

 

1.) Döntés

Egy komoly elhatározás, hogy elengeded az eddigi próbálkozásaidat, és elkezded a munkát. Bepakolod a táskádba a kényelmes ruhát, edző cipőt, törölközőt, esetlegesen váltó ruhát, személyes, megszokott tárgyaidat, amelyben szeretsz mozogni, és elindulsz a megjelölt helyszínre.

 

2.) Információ

Együtt dolgozol a csapattal, megoldod a feladatokat, amik természetesen a te állóképességednek, erőnléti állapotodnak, célod eléréséhez szükséges gyakorlatok egymás utániságát teszi ki. Kérdezel, válaszolnak. Gyakorolsz, közben, ha fontos hibajavítást kapsz. Minden a saját ritmusodban történik. Olyan, mintha csak te magad lennél, és az órát adó tanár. Ezt nevezhetjük a döntés utáni információgyűjtésnek, vagy információk megosztását a csapat többi tagjával.

 

3.) Célkitűzés

A feladatok elvégzése után kialakul benned, hogy igazából melyik mozgás áll hozzád a legközelebb. A közös munka közben, egyre jobban kezd kirajzolódni számodra, hogy melyik mozgásformával érzed ön azonosnak magad. Kezdődik a cél kitűzése, amit el szeretnél érni. Lehet, hogy ebben a pillanatban teljesen más célt fogalmazol meg magadban, mint amivel érkeztél a döntés pillanatában. De ez nagyon jó, ahogy Te is érzed, hogy változol, kezded megismerni, kiismerni magad. Lehet, hogy ezen a ponton új dolgokat fedezel fel magadban, ami inspirál, új ötletekre sarkall.

4.) Az „útvonal” megtervezése

Megoldási javaslatokat osztunk meg. Ki milyen szokásokat alakított ki eddig, lehet, mások élethelyzetét hallgatva, új utat találsz, amiről eddig még nem is volt ismereted, ami talán még jobban passzol önvalódhoz, mint az eddigiek. Talán konstruktív viták is kialakulhatnak. De ezek mind hozzásegítenek majd célod eléréséhez vezető utad megtalálásához, megtervezéséhez. Megtudhatod az okot, amiért eddig nem működött az önismereted, a döntésed. Ebben a pontban megbeszéljük milyen lehetőségek vannak az edzés, a táplálkozás betartásához. Majd kiválaszthatod a hozzád legközelebb álló mozgásformát, étrendet, szokásokat.

5.) Amikor minden „kocka” megvan.

Elkezdjük ezek helyre állítását. Beépítjük a számodra legoptimálisabb, az általad kiválasztott feladatokat, táplálkozási szokásokat, amit beírunk, személyre szabott edzéstervedbe, valamint étrendedbe. Kialakítjuk az időrendet, egy napi rutint hozunk létre, amely során el tudod kezdeni, a döntésed utáni „új életed”.

A fent említettek, nemcsak egyszeri alkalomra szólnak. Nem véletlenül tartunk 60-90 naponként, több ilyen workshopot. Célunk, hogy mindig legyenek új tagok, akik döntöttek, akik segítséget szeretnének. Akik már visszatérők, nekik további lehetőséget adjunk az újbóli gyakorlásra, a munka közben felmerülő kérdésekre, a meglévő útvonal további pontosítására. Ugyanis ha elkezded a programot, az nem azt jelenti, hogy azt egy életen át kövesd. Amit első körben leírunk, kialakítunk, az a kezdet. Ha ezt csinálod, akkor fejlődni fogsz. Változni fogsz, súlyt veszítesz, állóképességed növekszik, izmosabbá válsz. Ha elérsz egy köztes célt, az ismét újratervezést igényel majd. Amit a következő találkozáskor a fent említett lépéseket betartva újra tudod majd építeni. Ezek az alkalmak minden esetben fejlődést biztosítanak majd Neked.

Gyere, nézz el hozzánk! Ha eddig edzettél már, de nem érzed magad biztosítva a gyakorlatok helyes végrehajtásában, ha csak csapatban szeretsz edzeni, pakold be a kényelmes, sportolós ruhádat, cipődet, és indulj el felénk!  

Az eseményről bővebben itt tudsz tájékozódni!

Szeretettel Várlak, 

Neducza Jucus

Személyi edző 

 

süti beállítások módosítása